Sungazing- Gledanje u Sunce forum za Balkan

Sungazing- Gledanje u Sunce forum za Balkan

Sunazing i uzemljavanje će Vam pomoći da izlečite sve bolesti za kratko vreme
 
Početna stranicaPortalGalleryRegistracijaLogin

Share | 
 

 Priručnik za prepoznavanje piramida

Go down 
Autor/icaPoruka
Admin
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 518
Points : 1377
Reputation : 3
Datum upisa : 02.06.2010
Godina : 43
Lokacija : 7. Dimenzija

PostajNaslov: Priručnik za prepoznavanje piramida   sub lip 05, 2010 9:12 am

Mali (neslužbeni) priručnik identifikacije brda (i piramida).

Dr.Sci. Amer Smailbegović Januar 2006

“Hajmo Fato, pokraj Bosne tražit’ zlato” je bila krilatica kada je Bosnom vladala zlatna groznica, a sada kada je pocela “groznica traženja piramida,” u nedostatku krilatice, dolazi ovaj mali priručnik. Semir Osmanagić i Amer Smailbegović su dosada primili oko dvadesetak poruka sa slikama “mogucih piramida” u Bosni, na Balkanu a i šire – i mada neke od slika izgledaju vrlo “piramidalno” sa zemlje – čak i ovlas pogled na topografske karte ili satelitske snimke je dovoljan da razbije iluzije i snove. Ovo je takoer jedno kraće objašnjenje zbog čega se brdo Visočica smatra anomalijom, te zbog čega je pogled na satelitske snimke samo ojačao argumente.

Brda se formiraju prirodnim putem kao produkt vulkanskih, sedimentalnih te tektonskih pojava, a takoer postoje umjetna brda (nasipi, kupe, nekropole, bunkeri itd.). Većina brda ima “kupast” oblik, razlog tome je općeprisutna pojava erozije na planeti. Lirski se kaže da brda oblikuje gruba pesnica vode, a uljepšavaju nježni prsti vjetra i biljki.


Primjer 1 – Vulkanska brda

Uzmimo kao prvi primjer ovo brdo vulkanskog porijekla iz Nevade, otprilike iste veličine kao Visočica u Bosni.


Brdo ima neki kvazi-piramidalni oblik kad se pogleda sa zemlje. Medjutim evo par elemenata koje ovo brdo ima a koji bi teško trebali biti na piramidi.


Ovo brdo je vulkanskog porijekla. Ima zaravnjen vrh, meutim strane su nejednake (asimetrične) a ima neke od elemenata koje samo vulkan ima: lavu, par mjesta na kojima je lava prodrla kroz površinu. Takoer vulkani su sastavljeni od stijena koje su grube, oštre i najčešće tamne boje (crne, crvene, maslinastozelene).


Vulkanske stijene: riolit, basalt, andesitOvo brdo još uvijek djeluje piramidalno, ali kada se pogleda iz ptičje perspektive – znatno mijenja oblik. Na ovom snimku se mogu uočiti nepravilnosti na stranama brda.


Strane brda su asimetrične, a vidi se da je i sam vrh relativno grub, a ne zaravnjen.
Primjer 2 – Oblici drenaže

Neki od manjih vulkana će imati zaobljeniji oblik zbog povećane erozije, što će im dati još više piramidalniji oblik, te ravnije stranice. U ovom slučaju treba obratiti pažnju na tip drenaže brda. Detaljnijim pogledom se mogu primjetiti jaruge na svim stranama brda, što se stručno naziva radijalnom drenažom.


Čak i erodirane piramide dobro čuvaju svoj oblik i radijalna drenaža nije toliko zastupljena


Na topografskoj karti Visočice vidimo samo dva drenažna smjera (plava boja), i to samo na erodiranim stranama. Očuvane strane uzvišenja nemaju vidljive oblike drenaže.

http://www.piramidasunca.ba/ba/mambots/content/multithumb/thumbs/c.270.200.6710886.0.stories.prirucnik.prirucnik_clip_image013.jpgU zonama rasjedanja često dolaze do vrlo izjašnjene granice izmeu masiva i doline, pogotovo ako je u relativno blizoj geološkog prošlosti došlo do rasjedanja u toj zoni. Na gore navedenom primjeru se može uočiti da neposredno iznad zone rasjedanja, planine često stvaraju trouglaste oblike. Ovo je uzrokovano pomjeranjem tla na rasjednoj zoni, te stvaranjem brana, odnosno pomjeranjem naplavnih zona sedimenata (aluvijalnih lepeza) i erozivnih jaruga. Ove pojave prouzrokovaće trouglaste oblike na strani planine najbližoj rasjedu, te promatraču sa zemlje učiniće se piramidalnim oblikom.Ovo NIJE piramida već trouglasta strana u blizini rasjedne zone (vidi zračnu sliku gore), takoer treba primjetiti radijalnu drenažu. Mjesto: Cortez, Nevada: test-zona za geomorfološko ispitivanje Visočice i Plješevice putem satelitskih snimaka.


Primjer 4 – Erozija i što očekivati od njeSedimentarna brečaVisočka brečaSierra Del Carmen,

CABrdo na lijevoj strani nalazi se u zoni koja nema rasprostranjenu vegetaciju ali prima poprilično značajnu količinu zimskih padavina. Uzvišenje je otprilike istih dimenzija, strukture, oblika, geološke grae i godina kao i Visočica. Vrlo je lako uočiti da je brdo prtrpjelo značajnu eroziju u usporedbi sa Visočicom, koja je erodirana uglavnom na prilaznoj strani. Dakle, za neki vid prirodnog brda, sastavljenog od relativno malo-kohezivne breče, očekuje se da će doći do vrlo brze erozije.

Visočica, BiH

Ova usporedba je sa brdom sličnog oblika, sedimentarne grae i klime. Ovdje se vidi da je erozija daleko blaža, te da vegetacija definitivno usporava rušenje strana, meutim, isto tako je uočljivo da u prirodnoj strukturi opet dolazi do nejednakog oblikovanja strana. Takoer uočljivo je da često dolazi do grananja strana (krajna lijeva strana), osim standardnih (očekivanih) četiri stranice piramide.Jackass Hill, OR

Mada su geomorfne karakteristike katkada teško uočljive, predstavljaju dobar putokaz ka detaljnijoj obradi terena, odnosno utvrivanje geološke strukture. U prirodnim pojavama sedimentarnih brda i brežuljaka očekuje se da će naslage biti nejednake debljine i vezane za promjene u sedimentarnom okruženju. U umjetnoj strukturi, rijetko kada ima kaotične organizacije, i svi nivoi su ukomponovani namjenski.


Prikaz sedimentarne strukture gore prikazanog brda – uočljive su različite naslage (kaotična struktura).Prikaz sedimentarne/arheološke strukture Visočice.Repetitivna struktura naslaga na Visočici

Dopuna – neke od Bosanskih uzvišenja poslatih kao “potencijalne” piramide:Vulkansko uzvišenjeNajvjerovatnije sedimentarnog porjekla[Vrh] Go down
http://www.cybermikan-sungazing.org/
 
Priručnik za prepoznavanje piramida
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Prepoznavanje životinja po tragu i izmetu .
» Prva pomoć-SAS priručnik za preživljavanje
» Dendrološki priručnik
» Prepoznavanje životinja
» jestivo/ljekovito bilje-knjige, priručnici

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Sungazing- Gledanje u Sunce forum za Balkan  :: Ostale teme :: Zabranjena istorija Zemlje-
Forum(o)Bir: